Ida Wieth

Gjestekunstner - Artist in Residence

Ida Wieth

 

Høstens gjestekunstner på S12, under vår programprofil AiR, er danske Ida Wieth.

 

Hun tok sin Master of Fine Art i glasskunst i Edinburgh, Skottland i perioden 2007 og 2009, og studerte ved Kosta Glascenter i Sverige i årene mellom 2002 og 2005.

 

Nå i 2020 har Ida vært aktuell med utstillingen Earth, Wind, Water, Fire, på Galleri F15 i Moss, og som en del av den 44. utgaven av utstillingsrekken Tendenser i Nordisk Kunsthåndtverk, og hun har deltatt i duo-utstillingen Skulptur, Tekstur, Figur på Sophienholm kunstsenter i Kongens Lyngby, Danmark.

 

I 2019 hadde Ida soloutstilling ved Danske Kunsthåndverkere & Designeres galleri Officinet i Københan. Hun har også deltatt i utstillinger ved prestisjetunge gallerier i London, New York, Venezia, Toronto, Tokyo, Basel og Brüssel, ved siden av å være representert i kollektivutstillinger både i Finland og Sverige ved siden av hjemme i Danmark og nå i Norge.

 

I 2018/9 deltok hun i Harbourfront Centers nordiske glass festival, Festival of Cool, i Toronto, Canada. I 2018 var hun også med på den prestisjetunge Toyama International Glass Exhibition, ved Toyama Glass Art Museum i Toyama, Japan. Samme år var hun i tillegg representert ved Homo Faber festivalen, organisert av Michelangelo Foundation, og Fondazione Giorgio Cini,  i Venezia, Italia. Fra hennes hjemlige trakter kan fremholdes hennes deltakelse i utstillinger ved både Glassmuseet Ebeltoft, i 2018, og Bienalen for Kusnthåndværk og Design i Carlsberg byen, København, 2015.

Wander / Wonder

 

Å vandre og undre, er hovedoverskriften på prosjektet som Ida Wieth utvikler mens hun er vår gjestekunstner i september og oktober. Objektene hun lager under oppholdet skal så utstilles på galleri Entrée her i Bergen. Lørdag den 17. oktober klokken 16.00 vil hun også tilby en samtale med publikum om sin kunst og sitt arbeide i vårt verksted, her på S12.

 

Å møte Idas kunstverk er som å spa opp et lag av jorden, og en del av oss selv, med alle våre fibre, røtter, væremåter og ville veier bundet sammen i et flettverk av materialer som finner sammen, konkurrerer, danner skjønnhet, flerrer oss og gror. I andre materialsammensettinger lager hun kombinasjoner av jern og glass med preg av natur og virkelighet, som danner rom og korridorer.

 

Ida arbeider med det stedsspesifikke, både i det landlige og urbane, gjennom å søke forståelse av de mange ulike kvalitetene som binder en plass sammen og hvordan disse bokstavelig talt preger seg inn i hennes kunst av glass, metall og tematiske tråder eller grener fra den virkeligheten hun besøker, og blir en del av.

 

Jeg er opptatt av mine egne avtrykk, uttrykk og inntrykk, sier hun, og mener det bokstavelig. Samtidig engasjerer hun seg i en kunstnerisk arkeologi i hva kun kaller geologiske lag av byggematerialer. Alle disse begrepene gir mening i møte med Idas objekter. I et av hennes tidligere prosjekter arbeidet hun derfor også med vekten av ord. I kunsten hennes ser vi derfor en helt konkret søken etter betydning av begreper som rør, fletting, materialer, tid og forløp langs veien. Hennes hovedmateriale i sitt kunstneriske arbeide er glass. Deler av hennes prosjekt handler nettopp om å utfordre dette skjøre, transparente og delikate materialet med sin elitistiske status i møter hvor det harde, det brune og det tøffe presser seg på, og preger.

 

Glassets overflate bærer i seg elementer og vev av alt rundt oss. Som oss må også glasset bøye seg og ta del.

 

The surface of the glass carries in itself elements and tissues of everything around us. Like us, the glass must bend and partake.

Dates:  September - Oktober 2020
Ida Wieth | S12 Galleri og Verksted