Still in Love

Still in Love er en ny serie gruppeutstillinger som setter søkelyset på kunstnere som har jobbet med glass som sitt primære materiale i over syv år. Denne første utgavener basert på en open call, hvor vi  mottok over 40 søknader. Det var hyggelig å se entusiasmen i det globale glasskunstmiljøet, selv om vi sto overfor den store utfordringen ved å måtte velge ut de beste verkene. Det å være dedikert til et så fysisk krevende og svært teknisk materiale over så lang tid, er en prestasjon i seg selv. Likevel skilte noen verk seg virkelig ut—ikke bare på grunn av kunstnernes utholdenhet gjennom lange karrierer, men også på grunn av deres vedvarende mot til å eksperimentere og utforske, kontinuerlig teste materialets grenser, både konseptuelt og teknisk, og ofte på begge måter samtidig. På grunn av praktiske hensyn knyttet til gjennomførbarheten av utstillingene måtte vi likevel utelate noen eksepsjonelle verk. Den endelige listen inkluderer nå ni kunstnere fra åtte forskjellige land, som viser verk som spenner fra eksperimentelle glasskulpturer til en kunstnerbok laget av glass, og til og med en performance med glasskostymer.

Dette er det første samarbeidet mellom S12 Galleri og Verksted—den eneste kunstinstitusjonen i Norge som fokuserer på glasskunst—og Northing, Norges første senter for østasiatisk kunst og kultur. På samme måte som et «greatest hits»-album på kassett vil utstillingen bli presentert på to «sider»: Side A, med tittelen Fragile Resistance, vil bli vist på S12, og Side B, med tittelen Chance as a Choice, vil bli vist på Northing.

Side A: Fragile Resistance

Oscar Wilde sa at «“All art is quite useless«. Denne tanken føles spesielt relevant i en verden som stadig trues av kriger og naturkatastrofer. Likevel er det ofte kunsten og kunstnerne som vier sitt talent og sin tid til denne «ubrukeligheten» som beskytter kjernen av menneskeheten.

På denne siden av utstillingen møter vi Alison Lowrys installasjon #ceasefirenow, som viser et delikat klesplagg i barnestørrelse,  laget av glass, med hvite porselenssko—noen av dem knuste—stablet under det. Denne komposisjonen fremhever fraværet av de unge eierne av disse gjenstandene og vekker tankene om uskyldige livs skjørhet og hjelpeløshet under krig. I kontrast til Lowrys narrative tilnærming, tar både Marieke Schoonderbeek og Olga Golos mer abstrakte, men tydelig forskjellige retninger. Schoonderbeek søker å inspirere en åpen, men tilknyttet holdning til vår altfor komplekse verden gjennom uleselige former og sammenvevde materialer, mens Golos bruker en kontraproduktiv sandblåseteknikk for å sørge over tapet av skiftende årstider. Den norske kunstneren Tuva Gonsholt vender seg til naturen for inspirasjon, med fokus på insektenes mikroskopiske verden. Hun låner farger, mønstre og former fra denne verdenen og oversetter dem til sin glasskunst. Den tyske kunstneren Verena Schatz kombinerer intrikat hjerteformede glassflater med videoprojeksjon for å utforske dybden og bredden av menneskelige følelser. Verkene til de kinesiske kunstnerne Wendi Xie og Wang Qin vil bli vist på begge sider av utstillingen.

Side B: Chance as a Choice

Mange kunstnere oppdager glassets appell etter å ha fullført sin formelle kunstutdanning, slik som Morgan Madison fra USA og Wendi Xie fra Kina. Deres bånd til dette magiske materialet kan beskrives med begrepet «Yuan,» et gammelt buddhistisk konsept som kan oversettes til «serendipitet»—et ord som ble skapt mye senere for å beskrive en uplanlagt heldig oppdagelse. Likevel valgte begge å forbli dedikerte til å jobbe innovativt med glass over lang tid, sannsynligvis for resten av sine liv.

På denne siden av utstillingen vil Morgan Madison presentere noen nyopprettede verk fra sitt gjestekunstner opphold på S12, der han eksperimenterte med farge, tegning og ulike lag av glass. Han beskrev sitt gjestekunstneropphold som en vakker reise der han lyttet til universet, tok et skritt tilbake fra sine vanlige prosesser, og viktigst av alt, nøt turen. Wang Qin fra Kina henter også inspirasjon fra universet og gammel kinesisk filosofi. Til denne utstillingen mottok vi to grupper med verk som han skapte i 2020, under den første bølgen av pandemien. I stedet for å se innover meditativt, slik han var kjent for fra sitt tidligere arbeid, utvidet han sin utforskning gradvis utover til en forhandling med rom og eksistens.

Wendi Xie, som også er fra Kina, vendte  sitt stilfeldige møte med en gruppe kvinnelige silke-arbeidere til elegante glassbobler som innkapsler håndbevegelsene som blir brukt for å spinne silke fra kokonger. I tillegg vil det vises dokumentasjonsvideoer av to av Anna Mlasowskys glassverk. Den ene er en performance som utforsker kvinners skiftende roller i ulike livsstadier, ved bruk av glassobjekter som kostymer og rekvisitter. Det andre er en glassbok, der innholdet bare avsløres når den pustes på.

Still in Love

Side A: Fragile Resistance

Sted: S12 Galleri og Verksted

  1. Alison Lowry – #ceasefirenow
  2. Marieke Schoonderbeek – Sculpture 1 & 2
  3. Olga Golos – Melting Points
  4. Tuva Gonsholt: Species
  5. Verena Schatz – Die Arbeit der Nacht
  6. Wang Qin – Galaxies
  7. Wendi Xie – In Her Own Body – Ah May 1 & 2

 

Side B: Chance as a Choice 

Sted:  Northing Space

  1. Morgan Madison – Unfolding
  2. Anna Mlasowsky –  On °Venus
  3. Anna Mlasowsky – The Book of Breath (NooN)
  4. Wang Qin – Circle
  5. Wendi Xie – In Her Own Body – Ah May 3 & 4 

Foto: Pål Hoff /Marieke Schoonderbeek

 
Still in Love | S12 Galleri og Verksted